zondag 14 oktober 2018

hinkstapsprong met johan peter struning

Tot voor kort wist ik van voorouder Johan Peter Struning niet meer dan dat hij getrouwd was met ene Anna Barbara Zilvertand en de vader van Johan Christoffel Struning was. Om de historische lijn aan te geven: Johan Christoffel Struning is de schoonvader van mijn overgrootvader Adrianus van den Hoeven.

Toen ik weer eens op wiewaswie.nl naar Strunings aan het zoeken was, bleek, dat inmiddels de overlijdensakte van Johan Peter Struning gedigitaliseerd is: hij is overleden in Gorinchem. Als er geen scans van de akten bij de indxen staan is familysearch vaak een uitkomst: de daar gevonden akte vertelde onder meer, dat hij gepensioneerd sergeant is, geboren is te 'Hemjort in het Waldeckische' en bij overlijden 68 jaar oud.

Even op de atlas zoeken naar iets wat op Hemjort in de buurt van het stadje Waldeck lijkt leverde het dorpje Hemfurth op. Naast oervader Lütke uit Borken had ik een tweede Duitse tak in mijn stamboom gevonden. De kerkboeken van Hemfurth zijn ingescand en tegen betaling in te zien op de site van archeon. Je moet wat hinkstapjes maken om de relevante gegevens te vinden, want archeon geeft allen de scans, dus geen indexen. Helaas is ook een trouwregister verloren gegaan. En in de doopgegevens wordt de moeder niet genoemd. Ook laat familysearch ons hier in de steek, want van Hemfurth hebben zijn geen gegevens verzameld.


Er zat dus niets anders op dan hele gezinnen te reconstrueren via de dopelingen, hun vaders en hun doopgetuigen.