donderdag 27 april 2017

waar ligt borkel?

De Nederlandse stamvader Christoffel Lutk(i)e komt uit het Münsterland, zoals we in verschillende bronnen kunnen vinden. In de Bossche Blokboeken, de Bevolkingsadministartie avant la lettre, komen we verschillende aanwijzingen voor zijn plaats van herkomst tegen: Berk, Borkel bij Munsterland, Borkel, Bork, Berkel. In het artikel "Geografische verwijzingen notarieel en ondertrouw" van Simon Hart dat ooit op de site van het Amsterdamse stadsarchief heeft gestaan, staat te lezen, dat Borkel het huidige Borken kan zijn: "Borkel in Munsterland thans Borken (Nordrhein-Westfalen, Duitsland)".

Gewapend met deze kennis heb ik een ouderpaar gevonden, die mogelijk de ouders zijn van Christoffel Lutk(i)e. Zowel in de indexen van Familysearch als in een database van de genealogische vereniging in Borken heb ik gegevens gevonden die deze aanname acceptabel maken.

Toch ben ik niet voor 100% zeker, omdat in de Blokboeken één keer Meppen genoemd wordt als geboorteplaats en één keer Meppel, vermoedelijk als verschrijving voor Meppen, in de patiëntenadminstratie van het Groot Ziekengasthuis. Er is een dorpje Borken bij, thans stadsdeel  van Meppen, maar dat ligt in de deelstaat Niedersachsen en behoort niet tot Nordrhein-Westfalen, niet tot het Münsterland.

zondag 2 april 2017

bezittingen

Bij een tweede huwelijk wordt een inventaris gemaakt van de bezittingen van hertrouwende weduwe of weduwnaar. In de inventarissen die gepubliceerd zijn op de Bossche Encyclopedie vinden we enkele indicatries van de 'rijkdom' van onze voorouders.


Christoffel LUTKIE weduwnaar van Johanna SEEUWEN, kan geen inventaris maken. Zijn bezit bestaat uit enkele aarden potjes. Christoffel woont in bij Jan SCHOENMAKERS in de Kerkstraat.
Dit wordt bevestigd door Anna SEEUWEN weduwe van Jacob van ES, tante maternel, Bernardus, Doreke en Wouter LUTKIE, kinderen van Christoffel voorsz en Maria GODIN huisvrouw van Jan SCHOENMAKERS voorsz.
04.11.1766 | R 1762 | f 216v

De volgende twee personen trouwen met elkaar.

David MOOLEMAKER weduwnaar van Theodora LUTTEKES maakt een inventaris ten behoeve van zijn drie zonen: Carolus, Leonardus en Johannes voor notaris Leendert Cornelis van de VEN op 11.7.1805.
Approbatie door Willem RUIMAN, oom paternel en Wouter LUTTEKES oom maternel.
13.07.1805 | R 1789 | f 209v

Catharina SOONS weduwe van Hendrik STAMME maakt een inventaris ten behoeve van haar twee onmondige dochters: Margaretha en Catharina.
Approbatie: Hendrik en Theodoor SOONS, ooms maternel. Er is geen familie van vaders zijde te 's-Hertogenbosch.
13.07.1805 | R 1789 | f 210

Elisabeth de BIE weduwe van Bernard LUTTEKES heeft geen bezit en kan geen inventaris maken ten behoeve van haar twee onmondige zonen Wouter en Johannes. Bevestiging door Catharina SISOO weduwe van Larius WETTER en Frans BOGAARS, tante paternel resp. buur. Er is geen familie van moederskant te 's-Hertogenbosch.
05.07.1807 | R 1790 | f 30v