donderdag 27 april 2017

waar ligt borkel?

De Nederlandse stamvader Christoffel Lutk(i)e komt uit het Münsterland, zoals we in verschillende bronnen kunnen vinden. In de Bossche Blokboeken, de Bevolkingsadministartie avant la lettre, komen we verschillende aanwijzingen voor zijn plaats van herkomst tegen: Berk, Borkel bij Munsterland, Borkel, Bork, Berkel. In het artikel "Geografische verwijzingen notarieel en ondertrouw" van Simon Hart dat ooit op de site van het Amsterdamse stadsarchief heeft gestaan, staat te lezen, dat Borkel het huidige Borken kan zijn: "Borkel in Munsterland thans Borken (Nordrhein-Westfalen, Duitsland)".

Gewapend met deze kennis heb ik een ouderpaar gevonden, die mogelijk de ouders zijn van Christoffel Lutk(i)e. Zowel in de indexen van Familysearch als in een database van de genealogische vereniging in Borken heb ik gegevens gevonden die deze aanname acceptabel maken.

Toch ben ik niet voor 100% zeker, omdat in de Blokboeken één keer Meppen genoemd wordt als geboorteplaats en één keer Meppel, vermoedelijk als verschrijving voor Meppen, in de patiëntenadminstratie van het Groot Ziekengasthuis. Er is een dorpje Borken bij, thans stadsdeel  van Meppen, maar dat ligt in de deelstaat Niedersachsen en behoort niet tot Nordrhein-Westfalen, niet tot het Münsterland.