zaterdag 2 mei 2020

hij 21, zij 38 - familiedrama bij de stoutens

Mijn overgrootmoeder Willemina Geertruida Engels had drie zusters, waarvan er twee, Johanna Cicilia en Adriana Maria met een Hurkmans getrouwd waren en Maria Cornelia, die drie echtgenoten heeft gehad en vóór haar eerste huwelijk een onwettig kind van een onbekende vader heeft gekregen. Van de gezinnen Hurkmans zijn veel foto’s in het familiearchief aanwezig. Van Maria Cornelia heb ik slechts één foto, waar zij zelf op staat. Waar de band het sterkst was is wel duidelijk.

Wat er van de drie zussen Willemina, Johanna en Adriana is overgeleverd, roept het beeld op van degelijke, door-en-door roomse gezinnen, met priester-zonen, nonnen-dochters, en lidmaatschappen van de Derde Orde en de Aartsbroederschap van de Heilige Familie. Het beeld van Maria Cornelia dat gevormd wordt uit de openbare archieven verschilt nogal van dat van haar zusters. Met name haar tweede echtgenoot, Louis Antonietti, zoon van een gipsen-beelden-fabrikant, haar zoon Jean Joseph uit dat huwelijk en haar beroep van ‘kasteleines’ prikkelen tot wilder fantasieën.

Toen ik ontdekte, dat Jean Joseph Antonietti op zijn 21-e met een 38-jarige bruid trouwde wilde ik daar wel meer van weten. Die bruid heette Anna Hendrika Stouten, was geboren in Nieuwveen, een dorpje in het veengebied van Nieuwkoop, dat voor ruim 40% Rooms-Katholiek is. Haar vader Jakobus Hendrikus dreef een winkel in wijn, later in textiel en was agent van een verzekeringsmaatschappij; zoals veel textielhandelaren in de negentiende eeuw ging hij met zijn koopwaar op de rug langs de boerderijen.

Bizar is dat op de trouwdag van Jean en Anna ook Anna’s zus Magdalena (Leen) is getrouwd en wel eveneens te Nieuwveen, dat de echtgenoot van Jean’s moeder, Gerardus Franciscus Donkers, ook getuige was bij het huwelijk van Magdalena, maar dat de ouders van Anna en Magdalena wel bij het huwelijk van Magdalena, maar niet bij het huwelijk van Anna aanwezig zijn. Dat vind ik wel tekenend.

Ook blijkt uit de huwelijksakte en eveneens uit de gegevens uit het bevolkingsregister, dat Anna Hendrika op 20 augustus 1895 naar Utrecht is verhuisd en drie maanden voor haar huwelijk even bij haar ouders is ingetrokken en na haar huwelijk onmiddellijk terug naar Utrecht is verhuisd. Voor eventuele zwangerschap van de bruid zijn overigens geen aanwijzingen te vinden. Het eerstgeboren kind van het echtpaar Antonietti-Stouten is ruim een jaar na het huwelijk geboren te Utrecht.

Via een zoekactie op internet vond ik een artikel getiteld ‘150 Jaar Stouten in Nieuwveen’ op de website van de Historische Kring Liemeer. Dit artikel bevestigde impliciet het beeld dat dochter Anna Hendrika een buitenbeentje van de familie is. Impliciet, omdat Anna Hendrika volkomen genegeerd is in dit artikel: op de foto van de familie Stouten in dit artikel komt Anna Hendrika niet voor, evenmin in de beschrijving, waarin sprake is van vier dochters, waarvan een kloosterlinge was. Uit het bevolkingsregister blijkt namelijk, dat het echtpaar Stouten- van der Linden zes dochters had, waarvan er een jong gestorven is. Het heeft er alle schijn van dat Anna Hendrika bewust buiten beeld is gehouden, wat des te opvallender is door het feit dat de foto te Utrecht is gemaakt, de plaats waar Anna Hendrika en haar gezin woont.

In mijn genealogisch onderzoek is mij meermalen gebleken, dat personen die afwijken van de 'norm' meer reliëf aan de geschiedenis geven. Uit het artikel komen de Stoutens als een door-en-door Roomse familie naar voren, met priesterzonen en een dochter-religieuze, en zelfs met een tijdelijk inwonende pastoor. Een buitenbeentje geeft aan die eigenschap meer accent.  

Maria Engels (Utrecht)
En zo is ook de familie Engels van mijn overgrootmoeder zo'n super-roomse familie, waarvan de leden allemaal lid van de Derde Orde of minstens van de Aartsbroederschap van de Heilige Familie waren. Ik vind het dan boeiend en intrigerend om te weten dat er ook een Maria Cornelia Engels is die vermoedelijk een wildebras is geweest en een zoon heeft die dat waarschijnlijk ook is.



woensdag 8 januari 2020

familie silvertant uit klimmen en voerendaal

Waar betovergrootouders Anna Barbara Silvertant en Peter Strüning elkaar ontmoet hebben en waar ze getrouwd zijn heb ik (nog) niet kunnen achterhalen. Anna Barbara is geboren in 1764 te Voerendaal, onder de rook van Heerlen. Haar ouders, Arnoldus Silverentant en Maria Ar(e)ts zijn getrouwd in 1757 te Klimmen, een dorpje westelijk van Voerendaal. Hun gezin bestond uit vijf kinderen, waarvan ik naast Anne Barbara ook Maria Catharina heb kunnen volgen, die naar Delft verhuisd is. Het is opmerkelijk dat beide zussen naar den vreemde zijn getrokken. Anna Barbara trouwde een Duitse soldaat uit Hemfurth nabij Waldeck en de man van Maria Catharina is geboren in Breda.

De gevonden voorouders van Anna Barbara staan in de volgende kwartierstaat.
De grootvader van Anna Barbara is twee keer getrouwd geweest. Uit zijn eerste huwelijk met Agnes Rietraet heb ik de volgende kinderen in de doopinschrijvingen op de site allelimburgers.nl gevonden:
Kinderen uit het huwelijk van Mathias
Silverentant en Agnes Rietraet


Identificatie Datum

Naam dopeling

Doopheffer Silverentant

Doopheffer Rietraet

Doopheffer Wouters

Doopheffer Maes
2426390 25-09-1704 Elisabeth Henricus


2426403 26-11-1705 Joannes Regina Joannes

2426503 27-02-1707 Gertrudis Elisabeth


2426515 27-03-1708 Leonardus Bartholomeus


2426469 05-01-1710 Wilhelmus


Agnes
2426581 08-09-1713 Matthias
Lambertus

2426684 24-03-1715 Maria Agnes

Petrus
2426632 05-06-1717 Elisabeth



2426665 18-05-1720 Matthias



2426854 11-05-1723 Mechtildis




Ondanks de naam Silverentant van de diverse doopheffers heb ik geen familierelaties en dus ook geen ouders van Mathias kunnen vinden in de gegevens van allelimburgers.nl.

Uit zijn tweede huwelijk met Sibilla Pelsers is alleen vader Arnoldus van Anne Barbara geboren. Het grote aantal kinderen van grootvader Mathias en zijn haastig gesloten huwelijk zes maanden vóór de geboorte van het oudste kind kunnen wijzen op een gepassioneerd man.

Via Maria Catharina komen we net iets meer te weten over de achtergronden van het gezin. Zo staat in de overlijdensakte van Maria Catharina dat vader Arnoldus touwslager was. De vraag bij historische verenigingen in Limburg of touwindustrie in de 18-e eeuw in Zuid Limburg voorkwam heeft tot nu toe nog geen antwoord opgeleverd. In privé-correspondentie is mij verteld, dat Mathias en Sibilla 'redelijk vermogend' waren. De historische bron van dit gegeven heb ik nog niet achterhaald.