Wat er van de drie zussen Willemina, Johanna en Adriana is overgeleverd, roept het beeld op van degelijke, door-en-door roomse gezinnen, met priester-zonen, nonnen-dochters, en lidmaatschappen van de Derde Orde en de Aartsbroederschap van de Heilige Familie. Het beeld van Maria Cornelia dat gevormd wordt uit de openbare archieven verschilt nogal van dat van haar zusters. Met name haar tweede echtgenoot, Louis Antonietti, zoon van een gipsen-beelden-fabrikant, haar zoon Jean Joseph uit dat huwelijk en haar beroep van ‘kasteleines’ prikkelen tot wilder fantasieën.
Toen ik ontdekte, dat Jean Joseph Antonietti op zijn 21-e met een 38-jarige bruid trouwde wilde ik daar wel meer van weten. Die bruid heette Anna Hendrika Stouten, was geboren in Nieuwveen, een dorpje in het veengebied van Nieuwkoop, dat voor ruim 40% Rooms-Katholiek is. Haar vader Jakobus Hendrikus dreef een winkel in wijn, later in textiel en was agent van een verzekeringsmaatschappij; zoals veel textielhandelaren in de negentiende eeuw ging hij met zijn koopwaar op de rug langs de boerderijen.
Bizar is dat op de trouwdag van Jean en Anna ook Anna’s zus Magdalena (Leen) is getrouwd en wel eveneens te Nieuwveen, dat de echtgenoot van Jean’s moeder, Gerardus Franciscus Donkers, ook getuige was bij het huwelijk van Magdalena, maar dat de ouders van Anna en Magdalena wel bij het huwelijk van Magdalena, maar niet bij het huwelijk van Anna aanwezig zijn. Dat vind ik wel tekenend.
Ook blijkt uit de huwelijksakte en eveneens uit de gegevens uit het bevolkingsregister, dat Anna Hendrika op 20 augustus 1895 naar Utrecht is verhuisd en drie maanden voor haar huwelijk even bij haar ouders is ingetrokken en na haar huwelijk onmiddellijk terug naar Utrecht is verhuisd. Voor eventuele zwangerschap van de bruid zijn overigens geen aanwijzingen te vinden. Het eerstgeboren kind van het echtpaar Antonietti-Stouten is ruim een jaar na het huwelijk geboren te Utrecht.
In mijn genealogisch onderzoek is mij meermalen gebleken, dat personen die afwijken van de 'norm' meer reliëf aan de geschiedenis geven. Uit het artikel komen de Stoutens als een door-en-door Roomse familie naar voren, met priesterzonen en een dochter-religieuze, en zelfs met een tijdelijk inwonende pastoor. Een buitenbeentje geeft aan die eigenschap meer accent.
Maria Engels (Utrecht) |