dinsdag 28 februari 2017

laatste gebeurtenis op de tijdlijn ... start

Als start van deze blog heb ik onderstaande foto gekozen, gemaakt bij het huwelijksdiner van mijn ouders in 1941. Deze foto is de ikoon op de kop van de blogpagina's. Vanaf deze laatste gebeurtenis op de tijdlijn starten de naspeuringen naar mijn oorsprong. 


Op de foto zien wij van links naar rechts de volgende personen. 

George van der Velden, peetoom van de bruid,
Marie Maas - van den Berg, moeder van de bruidegom,
Wim Maas  
Dina Vossen - van der Velden, 
Lambert Maas, bruidegom, 
Marie Maas - van den Hoeven, bruid, 
Mien Dirks - Maas
Piet Maas, vader van de bruidegom, 
Bets Brenninkmeijer - van den Hoeven, peettante van de bruid, 
Thom Maas, 
Marietje Maas, 
Mia Dirks, 
Lien Hartholt - Maas, 
Alphons van den Hoeven, 
Adriaan van den Hoeven, 
Marie van den Hoeven - Dries

Ido Hartholt, 
Rie van Kooten, 
Peter Maas (gedeeltelijk zichtbaar).


maandag 27 februari 2017

DTB-gegevens 1667 - 1710 betreffende familie van Oers

De DTB-gegevens zijn gedigitaliseerd door sennewini. Uit deze gegevens heb ik de op van Oers slaande records geselecteerd.

DOPEN OPIJNEN NH 1667-1710 

DATUM KIND VADER MOEDER OPMERKING
22-09-1667 Willemijntjen Arien Jansz van Oers
vader is schoolmeester en secretaris tot Opijnen
01-12-1667 Willemijntje Jan Ariensz van Oers
vader is scholtus tot Opijnen
01-12-1667 Peter Jan Ariensz van Oers
tweeling met de voorgaande
08-01-1670 Peterken Arien Jansz van Oers
vader is schoolmeester en secretaris tot Opijnen
29-03-1671 Aefken Gerret Jansz de Vetten

01-07-1671 Cornelis Mr. Arien van Oers
vader is schoolmeester en secretaris alhier
03-11-1672 Grietje Gerrit Jansz de Vetten

03-11-1672 Jan Gerrit Jansz de Vetten
tweeling met de voorgaande
31-01-1675 Aelbert Gerrit Jansen de Vette

09-04-1676 Willemijntie Gerrit Jansz de Vette

25-03-1677 Handricus Johannes van Erberveldt
vader is schoolmeester
02-09-1677 Aelberg Gerrit de Vette

12-05-1678 Aeltie Nicolaus de Bruijn
vader is secretaris
18-08-1678 Jenneken Andries Moltus Neelken Ariens van Oers
10-08-1679 Willemeijntie Gerrit de Vette

25-06-1682 kind Gerrit de Vette

11-02-1683 Aeltje Nicolaes de Bruijn
vader is schout
07-10-1683 Johannes Andries Moltus

16-12-1683 Ariaentje Gerrit de Vette

07-02-1686 Arien Andries Moltus

07-03-1686 Jan Gerrit de Vette

22-05-1687 Adrianus Msr. Andries Moltus

09-10-1687 Aert Hendrick van Hattum
schoolmeester tot Opijnen
19-02-1688 Gerritje Gerrit de Vette

29-11-1696 Judith Cornelia Gerhard van Batenburg Marijken Scheffer vader is schoolmeester
27-11-1701 Gijsbertjen Jan Goossens Schaij Stijntjen Gijsberts schout
00-00-1703 Neeltjen Arien Gorissen Jenneken Andriessen Moltus
21-06-1705 Jacomijntjen Arien Gorissen Jenneken Andriessen Moltus
21-06-1705 Magteld Arien Gorissen Jenneken Andriessen Moltus tweeling met de voorgaande



van oers in het opijnen eind zeventiende eeuw

De naam van Oers komt in de DTB-gegevens van Opijnen 1667-1710 zo weinig voor, dat we er van uit mogen gaan, dat het één familie betreft. Op een uitzondering na gaat het steeds om personen met het patroniem Jans. Daarnaast komen ook twee personen voor met het patroniem Ariens.

Tot één gezin rekenen we de volgende kinderen:
Arien Jansz van Oers, naam vrouw onbekend, drie kinderen in de periode 1667 - 1671, overleden vóór 1667;
Anneke Jans van Oers, getrouwd in 1667 met Gerrit Jansz de Vetten, geen kinderen, overleden vóór 1670;
Lijntje Jans van Oers, getrouwd in 1670 met Gerrit Jansz de Vetten, zeven kinderen;
Herman Jansz van Oers, getrouwd met Jenneke Dircx in 1673, met hem gaat de geschiedenis in 's-Hertogenbosch verder;
Eva Jans van Oers, getrouwd in 1674 met Jacob Bijster te Zaltbommel.

Arien Jansz van Oers is schoolmeester en secretaris te Opijnen. In 1677 zien wij een nieuwe naam als schoolmeester, in 1678 een nieuwe naam als secretaris. Arien Jansz van Oers is dus vermoedelijk in of vóór 1677 overleden.

De vader van dit gezin zou gezien de patroniemen Jan Ariensz van Oers kunnen zijn. Hij is in 1667 scholtis (schout) in Opijnen. Vóór de hypothese dat Jan Ariensz van Oers de vader van het bovengenoemde gezin was pleit naast het patroniem het voorkomen van de naam Willemijntje, die we terug zien bij Arien Jansz van Oers en Lijntje van Oers. Dat schoolmeester, secretaris en schout een familiale aangelegenheid kan zijn zien we terug bij Nicolaes de Bruijn die eerst secretaris en later schout is. Tegen de hypothese is aan te voeren, dat er in 1667 zowel kinderen van vader Jan en zoon Arien geboren zijn.

De naam van Oers is een toponiem, volgens de Nederlandse Familienamenbank afgeleid van Oerle, een dorp in Noord Brabant. Dit dorp ligt westelijk van Eindhoven in de gemeente Veldhoven. Deze afleiding verklaart niet, dat de naam van Oers in de omgeving van Opijnen zowel ten noorden als ten zuiden van de Waal relatief veel voorkomt. Wellicht is een andere verklaring mogelijk, namelijk het gehucht Oensel, dat aan de overzijde van de Waal zuidelijk van Opijnen aan de Waaldijk en de Hurwenense Kil ligt. Helaas geeft ook van der Aa's Aardrijkskundig Woordenboek geen uitsluitsel, noch Oers, noch Oensel worden vermeld in het werk.

zaterdag 25 februari 2017

's-hertogenbosch, rode draad in mijn genealogie

In mijn jeugd te ‘s-Hertogenbosch dacht ik, dat mijn hele familie uit die plaats afkomstig was. Al vrij vroeg kwam ik er achter dat mijn grootmoeder van moeders kant uit Breda kwam. Later ontdekte ik dat de grootmoeder van vaderskant uit Dordrecht kwam. De eerste voorouder van de stam Maas in ‘s-Hertogenbosch bleek mijn overgrootvader Thomas te zijn die zich daar na 1853 vestigde.

Toch blijken diverse voorouders veel eerder in ‘s-Hertogenbosch gewoond te hebben. Er is een rode draad vanaf 1673 van voorouders die in 's-Hertogenbosch gewoond hebben.

Harman van Oers, afkomstig uit Opijnen, trouwt in 1673 met Jenneke Dircx uit Engelen. Zij vestigen zich op de Haven in 's-Hertogenbosch.
Hun dochter Dirkje van Oers, weduwe geworden van Jan Wijgergangs, trouwt met Jan Zeeuwen.

Hun dochter Johanna gaat na een huwelijk met de weduwnaar geworden Egbert van Mierlo, opnieuw een huwelijk aan met een huursoldaat uit Borken in het Munsterland, Johann Christoph Lutke. Lutke klonk vermoedelijk als Lutkie, de naam die de familie bij de invoering van de Burgerlijke Stand liet registreren.

Zoon Wouter uit dit huwelijk trouwt met Annemie Roosendaal. Uit dit huwelijk worden Joanna en Wilhelmus Christoffel geboren. Vanaf Joanna en Wilhelmus Christoffel zijn beroepsmatige gegevens gevonden. Wilhelmus Christoffel werd schoenmaker en werkte zich op tot meester-schoenmaker met een eigen winkel. Zijn zoon is Christoffel Christiaan, die de grondlegger is van papierhandel, drukkerij en uitgeverij Lutkie en Cranenburg.

Joanna Lutkie trouwt met Johan Christoffel Struning, die oudkleerkoper was. Hun dochters Catharina en Mechelina trouwen met mannen die in de drukkers- en uitgeverswereld actief zijn, respectievelijk Adrianus van den Hoeven, uit Utrecht afkomstig, en Johan Peter van Dieren, uit Grave, die een uitgeverij in Antwerpen stichtte.

Adrianus van den Hoeven en Catharina Maria Struning zijn niet vanaf hun huwelijk in 's-Hertogenbosch gebleven. Via Maastricht, Amsterdam, waar Catharina overlijdt en Ambt Almelo keert Adrianus tijdelijk terug in 's-Hertogenbosch, waar hij trouwt met de Amsterdamse Elisabeth Voogel, alvorens zich als redacteur van een Tilburgse krant tot zijn dood te vestigen in Tilburg. Zoon Jos - waar ik naar vernoemd ben - van Adrianus en Catharina is in 's-Hertogenbosch geboren en heeft zich na de omzwervigen van zijn vader in 's-Hertogenbosch gevestigd. Hij was goudsmid, maar heeft klaarblijkelijk niet lang in dat vak gewerkt. Hij werkte administratief bij een koffiebrander, richtte een sigarenmagazijn op, was actief in het amateurtoneel en was lange tijd voorzitter van het RK Werkliedenverbond, de 'bus' in de volksmond, een ziekenverzekering avant la lettre.

De enige dochter van Jos van den Hoeven en zijn Bredase vrouw Elisabeth van der Velden, Marie geheten, trouwde mijn vader, Lambert Maas. Mijn moeder is geboren en overleden in 's-Hertogenbosch, mijn vader, eveneens geboren in 's-Hertogenbosch heeft zich met zijn tweede levenspartner in het naburige Vught gevestigd, waar hij overleden is.

Ik heb met een kleine onderbreking vanaf mijn geboorte tot mijn studiejaren in 's-Hertogenbosch gewoond, een plaats die nog steeds warme gevoelens bij mij oproept, maar die ook het einde van de rode draad is. Ik woon boven de sloot - wat een leuke uitdrukking van slimste mens Klaas Dijkhof - en mijn kinderen zijn daar ook geboren.