maandag 27 februari 2017

van oers in het opijnen eind zeventiende eeuw

De naam van Oers komt in de DTB-gegevens van Opijnen 1667-1710 zo weinig voor, dat we er van uit mogen gaan, dat het één familie betreft. Op een uitzondering na gaat het steeds om personen met het patroniem Jans. Daarnaast komen ook twee personen voor met het patroniem Ariens.

Tot één gezin rekenen we de volgende kinderen:
Arien Jansz van Oers, naam vrouw onbekend, drie kinderen in de periode 1667 - 1671, overleden vóór 1667;
Anneke Jans van Oers, getrouwd in 1667 met Gerrit Jansz de Vetten, geen kinderen, overleden vóór 1670;
Lijntje Jans van Oers, getrouwd in 1670 met Gerrit Jansz de Vetten, zeven kinderen;
Herman Jansz van Oers, getrouwd met Jenneke Dircx in 1673, met hem gaat de geschiedenis in 's-Hertogenbosch verder;
Eva Jans van Oers, getrouwd in 1674 met Jacob Bijster te Zaltbommel.

Arien Jansz van Oers is schoolmeester en secretaris te Opijnen. In 1677 zien wij een nieuwe naam als schoolmeester, in 1678 een nieuwe naam als secretaris. Arien Jansz van Oers is dus vermoedelijk in of vóór 1677 overleden.

De vader van dit gezin zou gezien de patroniemen Jan Ariensz van Oers kunnen zijn. Hij is in 1667 scholtis (schout) in Opijnen. Vóór de hypothese dat Jan Ariensz van Oers de vader van het bovengenoemde gezin was pleit naast het patroniem het voorkomen van de naam Willemijntje, die we terug zien bij Arien Jansz van Oers en Lijntje van Oers. Dat schoolmeester, secretaris en schout een familiale aangelegenheid kan zijn zien we terug bij Nicolaes de Bruijn die eerst secretaris en later schout is. Tegen de hypothese is aan te voeren, dat er in 1667 zowel kinderen van vader Jan en zoon Arien geboren zijn.

De naam van Oers is een toponiem, volgens de Nederlandse Familienamenbank afgeleid van Oerle, een dorp in Noord Brabant. Dit dorp ligt westelijk van Eindhoven in de gemeente Veldhoven. Deze afleiding verklaart niet, dat de naam van Oers in de omgeving van Opijnen zowel ten noorden als ten zuiden van de Waal relatief veel voorkomt. Wellicht is een andere verklaring mogelijk, namelijk het gehucht Oensel, dat aan de overzijde van de Waal zuidelijk van Opijnen aan de Waaldijk en de Hurwenense Kil ligt. Helaas geeft ook van der Aa's Aardrijkskundig Woordenboek geen uitsluitsel, noch Oers, noch Oensel worden vermeld in het werk.