woensdag 16 mei 2018

de oudste zus van overgrootmoeder Willemina Engels

Maria Engels (Utrecht)
Maria Cornelia Engels, de 17 jaar oudere zus van overgrootmoeder Willemina Geertruida (van den Berg/Dalleu)-Engels moet een ondernemende dame geweest zijn.
Het begon weliswaar met een klein ongelukje, een - vermoedelijk ongewenste - zwangerschap op 21-jarige leeftijd, die uitliep op de geboorte van een vaderloos dochtertje, ook Maria Cornelia genaamd, dat al na zeven weken overleed. Haar ouders hebben dit ongelukje vermoedelijk niet al te zwaar opgenomen, tenslotte was hun oudste kind wettelijk erkend bij hun huwelijk.
Tussen dit ongelukje en haar eerste huwelijk is Maria Cornelia dienstbode in Zwijndrecht geweest, dus niet zo heel ver van huis. Maria Cornelia is drie keer getrouwd geweest.

Haar eerste huwelijk is met een weduwnaar, Franciscus Teunissen, die haar confronteerde met twee stiefkinderen. Met Franciscus  kreeg ze drie kinderen, waarvan er twee als baby en één als bijna vierjarige overleed. Franciscus Teunissen was winkelier, zijn vader boer. Franciscus overlijdt op bijna 43-jarige leeftijd.
Daarna trouwde ze met Louis Antonietti, met wie ze vier kinderen kreeg. Van Louis Antonietti worden meerdere met elkaar samenhangende beroepen genoemd: 'venter van pleisteren beelden', 'maker van pleisteren beelden' en 'beeldhouwer'. Zijn vader Joseph oefende hetzelfde beroep uit. Zoon Jean Joseph is vermoedelijk niet (zijn hele leven) in dit vak terecht gekomen. In een apart bericht wordt het niet-alledaagse vakgebied nader toegelicht. Tijdens dit huwelijk was Maria Cornelia al tapster en later koffiehuishoudster. Ook voor Louis wordt een enkele keer het beroep koffiehuishouder toegeschreven. Niet duidelijk is of dat kwam omdat zijn vrouw dit beroep uitoefende.

bidprentje M.C. Engels
Na de dood van Louis Antonietti in 1886, trouwt de verweduwde Maria Cornelia in 1887 met Gerardus Donkers. Gerardus Donkers is 35 en 'particulier', hetgeen betekent, dat hij geen beroep had, kastelein en koffiehuishouder. Bij hun huwelijk zijn bij de notaris huwelijksvoorwaarden opgemaakt. Maria Cornelia is 50 jaar en koffiehuishoudster van beroep. Blijken de notarisakte is zij eigenaar en uitbater van café 'De Bonte Os', aan de Voldersgracht in het centrum van Delft.

Maria Cornelia overlijdt in 1926 te Berkel (bij Tilburg). Gerardus Donkers in 1931, eveneens in Berkel.Op het bidprentje is haar eerste echtgenoot Franciscus Teunissen vergeten, wellicht omdat de kinderen uit dit huwelijk reeds als baby of op hel jeugdige leeftijd zijn overleden.
De tekst op het bidprentje 'heeft haar brood niet in ledigheid gegeten' is haar niet ten onrechte toegedicht!

Geen opmerkingen: