Er zijn weliswaar bronnen, maar deze zijn niet altijd bruikbaar, toegankelijk of betrouwbaar.
- De scans van de oorspronkelijke kerkelijke registers staan op archion.de. Helaas zijn deze nog niet gedigitaliseerd, zodat je ze stuk voor stuk moet doorlezen om de relevante gegevens te vinden. Voor 20 Euro kun je een maand lang zoeken in deze scans.
- Op Familysearch.org staan heel weinig primaire Duitse bronnen, überhaupt geen scans, en nog maar een fractie gedigitaliseerde gegevens, overigens zonder bronvermelding (waarbij de kwaliteit twijfelachtig is). Weliswaar kunnen gebruikers zelf gegevens toevoegen, maar ook bij deze ontbreekt de bronverwijzing. Als je al mogelijk relevante gegevens vindt moet je die wel via andere bronnen op juistheid controleren, want er zitten evidente fouten in, zoals ik hieronder zal laten zien.
- Heel populair in Duitsland zijn de Ortssippenbücher, ook wel Ortsfamilienbücher genaamd, die door lokale heemkunde-vrijwilligers zijn samengesteld op basis van de originele bronnen. Helaas zijn op een enkele na alle boeken in deze regio uitverkocht en uitsluitend lokaal in een heemkundehuis te bestuderen.
Zoals elders zijn er ook in Hemfurth archieven verloren gegaan. Huwelijken zijn pas vanaf 1767 bekend. Van het dorpje Nieder-Werbe waar de Strünings mogelijkerwijs oorspronkelijk vandaan komen is maar een heel klein deel op de scans van archion.de te vinden. Er bestaat van Nieder-Werbe wel een Ortssippenbuch maar het is onduidelijk op welke brongegevens dit gestoeld is.
Dan heb je nog de beperking van wat er in een doopinschrijving staat geregistreerd. In de doopinschrijving te Hemfurth worden de namen van de vader, de dopeling en de doopheffers genoemd. De naam van de moeder staat er dus niet bij. Soms is de naam van de doopheffer uitgebreid, soms beperkt. In het voorbeeld:
Door deze en andere doopinschrijvingen te bestuderen kun je vinden dat de achternaam van Peter Strünings vrouw 'Köhler' is en dat de familie Köhler uit Nieder-Werbe afkomstig is. Zo kun je de voornaam van Peters vrouw, Anna Catharina, vinden in een doopinschrijving die je gemakkelijk over het hoofd had kunnen zien:
'Zeer waarschijnlijk', want de link tussen de beide Peters moet ene Johann zijn, die we wel als vader in de doopinschrijving van de 'Nederlandse' Peter terugvinden, maar waarvan we geen doopinschrijving in Hemfurth hebben gevonden.
Als bewijs voor onze hypothese dienen twee doopinschrijvingen waarin expliciet een grootvader-vader-dopeling-relatie is:
1. Bij de doop van Johan Peter Strünings zoontje Adam staat dat grootvader (des Vaders Vader) Adam Strüning doopheffer is:
[1731] Am 2 ten Julij Johann Peter Strüning Zwillinge ..Sohn und Tochter [die ist] folgende Nacht gestorben der Sohn aber hatt des Vaders Vader Johann Adam den Nahmen Johann Adam gegeben. |