woensdag 7 juni 2017

lesje paleografie (met dank aan watstaatdaer.nl)

Als er meer in een (doop)inschrijving staat dan de datum en de namen van de dopeling, ouders en doopheffers is het soms een hele puzzel om die informatie te ontcijferen. Met de hulp van het forum op watstaatdaer.nl kom je (ik??) er wel uit.

De oudste tot nu toe gevonden voorouders zijn getrouwd in 1626. Ik vond een verwijzing naar dit huwelijk op de reconstructie van de inwoners van Oosterhout en Dongen van doekefkes.nl:
Paschasius Jan Cheeuwen, geb. te Terheijden [nb].
kerk.huw. te Oosterhout [nb] op 1 feb 1626
met
Catharina Cornelis.
RA 295-215v.
RA 295-221.
Op Familysearc.org vond ik de verificatie van deze verwijzing.

Het tekstblok is redelijk 'gemakkelijk' te lezen: "Paschasius Joēs Catharina cornelis testes [getuigen] Joēs Schuermans Joēs claes brabers". Wat in de marge na 1 feb(ruari) komt blijkt met de hulp van forumleden van watstaatdaer.nl te lezen als: "in Hey Dispensatio p(er) hoc matr(imonium)" - in Terheijden voor dit huwelijk - te zijn. Hey is Terheijden, maar waarvoor dispensatie is verleend wordt uit deze compacte tekst niet duidelijk.

Er is nog een andere scan op Familysearch, die iets vertelt over dit huwelijk. 
De namen van bruid en bruidegom kan ik nog wel lezen, maar de rest van de transcriptie dank ik aan de forumleden: "Contraxit 1 feb(ruari) testibus Jes claes brabers et Jes schuermans
Paschier Jo(ann)es Cathlyne [!!] Cornelis Oosterh(out) In Hey dis(pensatio) contraxerit Sponsalia 13 Jan(uari)." De drie streepjes boven in de marge wijzen er op, dat de drie afkondigingen zijn gedaan. 


En tot slot is er nog de inschrijving van 13 januari in Terheijden. De datum 13 januari geeft aan, dat het hier om de ondertrouw gaat, waarbij kennelijk andere getuigen waren betrokken: Denis Heijliger en J... Cornelis





Geen opmerkingen: