De eerste en tweede Bossche generaties Lutk(i)e/Lutteke, alsmede de vermoedelijke stamvader Berndt Lütke uit Borken, zaten in het krijgswezen. Hoewel enige voorzichtigheid te betrachten is bij de toekenning van een doopinschrijvingen aan (Johann) Christoph en zijn broer Johann Lütke in Borken, kan bij Johann's inschrijving gelezen worden dat vader Berndt "miles", soldaat is.
Bossche stamvader Christoffel kwam als kanonnier ons land binnen. Zoon Bernardus had bij het aantekenen een militair paspoort getoond waaruit bleek, dat hij in Gorinchem in het regiment van Luitenant Generaal van Hertell zat. Zoon Wouter blijkt in hetzelfde regiment te Gorinchem te zitten. Schoonzoon David Meelmaker is, blijkens de gegevens bij zijn aantekenen in ondertrouw met Dora Lutteke, geboren te Gorinchem, als grenadier gelegerd in het garnizoen van Ieperen, in het regiment Schotten onder aanvoering van Luitenant Generaal Mackay. Christoffel heeft (tenminste) nog twee andere zonen gehad, Joannes Henricus in 1751 en Michael in 1757. In de DTB-archieven zijn met uitzondering van hun doopinschrijving geen andere/eenduidige gegevens te vinden, In de inventarissen (Bossche Encyclopedie) worden slechts drie kinderen genoemd. We mogen dus aannemen, dat de Johannes Henricus en Michael reeds als kind zijn overleden. zijn.
De tweede vrouw van Christoffel Lutke, Catharina Sch(a)efs, heeft als aantekening bij haar doop, dat haar vader soldaat is.
In 1769 wordt een 'kind van Christoffel Lutteken' begraven. Dit kan derhalve alleen dochter Maria Catharina uit het huwelijk van Christoffel met Catharina Sch(a)efs zijn.
De interessante onderzoeksvraag is of de eerste echtgenoot van moeder Johanna Zeeuwen, Egbert van Mierlo, of vader en broers Zeeuwen wellicht ook in das militär hebben gezeten.